HOE JE EENVOUDIG KUNT BUDGETTEREN EN GELD BESPAART

HOE JE EENVOUDIG KUNT BUDGETTEREN EN GELD BESPAART

Aan het eind van je geld een stukje maand over, klinkt dit herkenbaar? Met budgetteren voorkom je dit én krijg je meer inzicht in je financiën. En budgetteren is helemaal niet moeilijk. Wij vertellen je hoe je dit doet en geven je ook een aantal goede bespaartips.

Budgetteren houdt in dat je een budget met jezelf afspreekt: een maximum te besteden bedrag. Dit kan per week, maand of per onderdeel zijn. De voordelen? Door een financiële planning te maken, krijg je overzicht in je financiën. Je ziet hoeveel er per maand binnenkomt en uitgaat. Ook zie je wáár je geld aan uitgeeft. Doordat je je bewuster wordt van je uitgaven en je je geld efficiënter besteedt, zal je uiteindelijk geld besparen.

PERSOONLIJK BUDGET MET DE 50/30/20 REGEL

Ben je al bekend met de 50/30/20 regel? Deze regel, uitgevonden door Harvard-faillissement deskundige Elisabeth Warren, draagt op een flexibele manier bij aan besparing. Wij vertellen je wat deze regel precies inhoudt.

50% van je inkomen gebruik je voor noodvoorzieningen, dit zijn ook wel je essentiële uitgaven. Onder dit budget vallen uitgaven als de huur, hypotheek, boodschappen, rekeningen, medicijnen, telefoon, internet en vervoer.

30% van je inkomen is besteedbaar voor jezelf en is dus geld om te genieten. Dit zijn de minder noodzakelijke, maar des te leukere uitgaven. Denk bij dit budget aan uitgaven als uit eten gaan, vakanties, uitgaan, Netflix, Spotify, sport-abonnement, bioscoop, theater en winkelen.

20% van je inkomen reserveer je om te sparen of schulden af te betalen. Bij dit deel van je budget ligt de nadruk op het verbeteren van je financiële gezondheid. Door dit percentage mee te nemen in je budget, spaar of investeer je structureel een relatief groot deel van je inkomen. Mocht het je niet lukken om te sparen, dan kun je dit bedrag gebruiken om je schulden af te betalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *